Súlycsökkentő méregtelenítés

fogy54.jpgA tisztítókúrás fogyókúrának az a célja, hogy a vastagbélben felhalmozódott toxinokat kiürítsük. Sok tudós szerint a méregtelenítés nem feltétlenül képes elősegíteni a fogyást, hiszen ilyenkor a szervezetből csak a folyadék távozik, de a testzsír mennyisége változatlan marad. Mások a napi szintű hashajtó használatot ellenzik, mert ez a méregtelenítés során kiszáradást okozhat, illetve kimerítheti az elektrolitokat is, valamint a bélműködés hatékonysága is romolhat. Éppen ezért fontos, hogy mindig orvoshoz forduljunk, mielőtt egy ilyen fogyókúrás tisztításba fognánk. 

Tévhitek

Annak ellenére, hogy sok szakértő állítja, hogy a tisztítókúra során fogyást fogunk tapasztalni, eddig még nem született tudományos bizonyíték, ami alátámasztaná ezt az elméletet. A Harvard Medical School kimondja, hogy sok fogyás ilyen esetben a folyadékveszteségből és nem a bélműködés felgyorsulásából származik, így ha a tisztítókúra után visszatérünk a hagyományos táplálkozáshoz, akkor bizony az elveszített tömeg is gyorsan visszatér. A méregtelenítés támogatói azonban állítják, hogy egy ilyen böjttel a vastagbél falára tapadt toxinokat is el lehet távolítani. Mivel a széklet gyorsan távozik, így az újabb toxinoknak sem lesz módjuk megtapadni. 

Szintén meg lehet tisztítani a vastagbelünket sós víz segítségével, illetve hashajtó fogyasztásával, ez utóbbinak azonban vannak veszélyei, így érdemes erről megkérdezni az orvosunkat. Ezenfelül bizonyos gyógynövények is segítik a székletürítést, a fogyókúrát és a méregtelenítést.