A zöld kávé és a fogyókúra

A kávé az emberek étrendjének világszerte fontos része. Azok, akik képesek elviselni az olyan stimulánsokat, mint a koffein, a kávé kiváló kiegészítője lehet a testsúlycsökkentp étrendnek, mert fokozza az anyagcserét. Ne feledjük azonban azt, hogy azoknál, akiknél a szívbetegség kockázata áll fenn, az ne fogyasszunk kávét vagy koffeines kiegészítőket. Kövessünk néhány tippet, hogy maximalizáljuk a fogyást a kávé segítségével.

Az edzések fontossága a kávézás mellett

Az edzések előtt is érdemes némi mennyiségű koffeint fogyasztani, mert ez jelentősen javíthatja a kitartást, illetve a teljesítőképességet is az edzőteremben. Nehezebb súlyokat tudunk emelni, több ismétlést tudunk égetni a koffein hatására, így még több kalóriát égethetünk el az edzés során. Sőt a szakemberek a koffeint az egyetlen olyan kiegészítőként tartják számon, ami pszichológiailag is képes az edzés intenzitását növelni. Próbáljuk meg, hogy edzés előtt egy órával 2-400 mg koffeint vagy 2-4 csésze kávét elfogyasztunk.

kave_1.jpgSzív- és érrendszeri képzés

A kávé a természetes diétás előnyei mellett még fontos a szív- és érrendszeri egészség fenntartásában is. A kávé zsírégető hatása kényszeríti a szervezetet, hogy saját zsírraktárait felhasználja és azt energiává alakítsa. Egy-három csésze kávé elfogyasztása után nemcsak az anyagcsere gyorsul fel, hanem a vélt izomfájdalom mértéke is csökken, ami lehetővé teszi, hogy keményebben dolgozzunk tovább, hogy még intenzívebben edzünk.

Magas vérnyomás

A zöld kávé rendszeres fogyasztása jótékony hatással lehet a magas vérnyomásra. Egy japán tanulmány megállapította, hogy a zöld kávé hatóanyagai pozitív hatással bírnak a vérnyomásra mind a patkányok, mind az emberek esetében. A kutatás igazolta, hogy a vérnyomás egyenes arányban és jelentősen csökkent, minél nagyobb adagban fogyasztották a zöld kávét vagy annak kivonatait. Tehát minél nagyobb a dózis, annál nagyobb a hatás a vérnyomásra. A tanulmány azt is kimutatta, hogy a zöld kávé a vényköteles gyógyszerekhez hasonló hatékonysággal rendelkezik, azonban semmilyen mellékhatása sincs.

Fogyás

A zöldkávéról bebizonyosodott, hogy hatékony lehet a fogyásban is. Egy tokiói tanulmány szerint a zöldkávé fogyasztásával hatékonyan csökkenhető a testzsír mennyisége. A kutatás kimutatta, hogy a zöldkávé koffein és klorogénsav kombinációja nagyszerűen alkalmas a zsír felszívódásának meggátolásához, így a zöldkávé hatékony fogyasztószer.

Cukorbetegség

A kutatások kimutatták, hogy a zöld kávé igen hasznos lehet a cukorbetegség kezelésében és megelőzésében is. Egy kairói vizsgálat során kiderült, hogy a zöld kávé rendszeres fogyasztásával csökken a vércukorszint és az inzulinszint a diabéteszes alanyok esetében. A kutatás megállapította, hogy a zöld kávé klorogénsavjai képesek arra, hogy a glükózt a szervezet csak lassan használja fel.