Gyulladáscsökkentő ételek
A gyulladáscsökkentő élelmiszerek azzal a képességgel bírnak, hogy képesek a szervezetben csökkenteni a gyulladást, ha egy átfogó, kiegyensúlyozott és egészséges étrendbe illeszkednek bele. Tehát egy fogyókúra alatt ezeket az élelmiszereket is érdemes rendszeresen fogyasztani, pontosan azért, hogy ne legyen semmilyen gyulladás a szervezetben.
Persze azzal is fontos tisztában lenni, hogy a gyulladásos ételek is léteznek, ezek növelik a kockázatát krónikus betegségeknek, így érdemes mértékkel fogyasztani őket.
De hogyan is kell elkezdeni egy ilyen gyulladáscsökkentő diétát, hogy azzal fogyni is lehessen? Először is fontos, hogy megduplázzuk a zöldség- és gyümölcsfogyasztást, hogy minden étkezéshez fogyasszunk ezekből, mert így biztosan nem lehet baj. Illetve illesszük be ezeket az élelmiszereket is az étrendbe:
Zöldségek és gyümölcsök
Az egész gyümölcsök, a bogyós gyümölcsök és zöldségek mind vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, illetve koncentráltan tartalmaznak rostokat, antioxidánsokat és fitokemikáliákat is. Válasszuk a zöld és élénk színű gyümölcsöket és zöldségeket, különösen ezeket:
brokkoli
alma
édesburgonya
mangold
eper
áfonya
spenót
sárgarépa
narancs
olívabogyó
avokádó
Fehérjeforrások
Egy gyulladáscsökkentő és fogyókúrát elősegítő diétában nagyon fontos, hogy egészséges fehérjeforrások is legyenek, illetve, hogy megfelelő zsírok is. A gyulladáscsökkentő fehérjeforrások közé tartozik a legtöbb hal, a tenger gyümölcsei és néhány növényi alapanyag is, például:
lazac
tonhal
szardínia
pisztráng
zsírmentes joghurt
szója alapú ételek
száraz bab
dió
mandula
pekándió
brazil dió